EL MASSATGE INFANTIL

El massatge infantil s’ha d’entendre com una eina per reforçar tots aquells continguts que estan determinats dins de les tres àrees descrites en el currículum d’educació infantil. Per aquesta raó és important ja començar a introduir-lo des dels primers mesos de vida, tot tenint en compte que és durant el primer any de vida quan, a través de les rutines d’alimentació, higiene i descans s’estableix la interrelació entre l’infant i l’educadora. 

L'espai per dur a terme aquest massatge ha de ser càlid i acollidor. Tot i que l'espai ha d’estar il·luminat, aquesta il·luminació cal que sigui tènue, ja que l’infant no pot estar enlluernat. Sempre és millor treballar amb llum natural. Ha de disposar d’una bona ventilació. També és molt important que es mantingui a una temperatura adequada, ja que l’infant ha d’estar nu. Si té fred es trobarà incòmode i no acceptarà el massatge.

És molt important que la persona que ha de fer el massatge estigui completament relaxada. Si no ho està, cal que dediqui uns minuts a relaxar-se fins a sentir-se preparada. És evident que la relaxació no només intenta minvar el to muscular i aconseguir un estat de repòs, sinó que ha d’anar més enllà, ja que el que es vol aconseguir és també una relaxació mental i emocional.

Una vegada l’educadora es troba relaxada i llesta per començar, cal despullar l’infant tot dient-li que ja ha arribat l’hora del massatge. És el moment en què la persona que fa el massatge, una vegada ha despullat l’infant, es posa l’oli a les mans, mentre se les frega. Tot seguit, es demana permís a l’infant per iniciar el massatge. Aquest és el ritual d’inici del massatge. Cal estar atent a la resposta de l’infant, ja que pot transmetre que no vol el massatge mitjançant el moviment dels braços i de les cames, o bé fent puntades de peu. Es pot tornar a intentar canviant les condicions ambientals. Tot i això, cal respectar sempre la decisió de l'infant i entendre la seva posició.

El massatge sempre es durà a terme quan l'infant vulgui rebre'l i així ens ho transmeti, mai forçant-lo o intentant que aquest canviï el seu desig de relaxació.



Entrades populars