EL JOC SIMBÒLIC

 



El joc és l’eina natural  a través de la qual els nens i nenes es desenvolupen, creixen i van interioritzant i representant els seus aprenentatges. El joc simbòlic sol iniciar-se al voltant dels 2 anys. Coincideix habitualment amb l’aparició del llenguatge i és una manera més de consolidar els aprenentatges que va realitzant l’infant.

Els infants prenen de model els seus adults referents i imiten tot allò que veuen: volen escombrar, netejar els vidres, cuinar, parar taula, cuidar a un bebé, pentinar, estendre la roba, doblegar-la, … i totes les activitats de la vida quotidiana que observen a diari.  Aquestes accions són una fase preliminar importantíssima per a que evolucioni el joc simbòlic i és vital que els deixem experimentar i fer  per tal que entenguin el món que els envolta.

El joc simbòlic es caracteritza per imitar accions de la vida quotidiana del món dels adults. Apareix quan l’infant ha adquirit la capacitat de representació i és capaç de representar accions i regles bàsiques imaginàries que es refereixen als acords sobre a què es juga.

El fet d’explorar i reproduir el món adult fa que es desenvolupi el pensament crític que els ajuda a resoldre conflictes i a expressar sentiments i emocions.

A la Llar s'ofereixen racons de joc on els infants poden desenvolupar el joc simbòlic a través de propostes que n’afavoreixen la seva aparició espontània.

Entrades populars